Welk fototoestel kies ik?

Welk fototoestel kies ik?

Een geschikt fototoestel kiezen was vroeger zo gemakkelijk. Een handige compactcamera, of de professionele power van een spiegelreflextoestel? Ondertussen is de electro en multimedia verder geëvolueerd en is de keuze moeilijker: cameratelefoons en hybridetoestellen zijn er bijgekomen. Maar we helpen u een handje in uw keuze, door de mogelijkheden op een rijtje te zetten :

1. Cameratelefoons: bellen én fotograferen


Voorbeeld: HTC Desire

Voor een snelle foto vanuit de heup hoeft u allang geen aparte camera meer op zak te nemen.

Fabrikanten van mobiele telefoons bouwen al bijna tien jaar een camera in hun toestellen. Bovendien begonnen ze enkele jaren geleden mee te dingen in de megapixelrace, waardoor ze zich wat fotografische prestaties betreft ondertussen kunnen meten met compactcamera’s.

Zoals de Desire van de Taiwanese fabrikant HTC, een Android-smartphone waarvan de ingebouwde digitale camera een beeldresolutie van 5 megapixel levert.

2. Point-and-shoot-camera’s: compacte patsers


Voorbeeld: Sony Cyber-Shot DSC-WX9

Er zijn, ondanks de snelle opmars van smartphones met een degelijke camera, een paar redenen over om toch nog een compactcamera in huis te halen.

Beeldresolutie blijft daar een van want de meeste toestellen leveren met hun 12- tot 14-megapixelbeeld toch nog een veel betere kwaliteit dan een ingebouwde camera in een gsm.
Het grote verschil maken compactcamera’s echter met hun software. Zoals de Cyber-Shot DSC-WX9 van Sony, een toestel dat bijvoorbeeld automatisch zoekt naar de beste instelling voor ISO-waarden, belichting, witbalans en focus. Ook zit er een beeldstabilisator in.

3. Hybrides: twee in één


Voorbeeld: Panasonic Lumix DMC-G3

Voor wie het beste van twee werelden zoekt is er de zogeheten Micro Four Thirds- of hybridecamera.

Dat is een nieuw cameratype dat de afgelopen twee jaar een heftige opmars heeft gekend en dat een cameramechaniek zonder spiegels combineert met verwisselbare lenzen.

Veel handiger en compacter dus dan een buikige spiegelreflexcamera. Een mooi voorbeeld van zo’n hybridetoestel is de Lumix DMC-G3 van Panasonic. Dat bedrijf is samen met concurrent Olympus een van de bezielers van de Micro Four Thirds-standaard.

Ook Sony heeft een gamma hybridecamera’s in zijn aanbod. Voor al die toestellen vindt u heel wat beschikbare lenzen, en dankzij adapterringen kunnen er ook bepaalde lenzen van andere fabrikanten op worden gedraaid.

Reacties