Huishoud : Vaatwas of afwassen met de hand?

Huishoud : Vaatwas of afwassen met de hand?

Wat je zelf doet, doe je doorgaans beter. Op één uitzondering na : steek je vuile servies in de vaatwas, dat is veel economischer en efficiënter dan afwassen met de hand. Klinkt dit tegenstrijdig? De cijfers spreken dit tegen.

Een vaatwasser verlost je niet alleen van een van de meest gehate huishoudelijke taken, hij doet dat tegenwoordig ook op een erg economische manier.
Zo goed als alle moderne vaatwassers beschikken tegenwoordig over een aparte ecomodus waarmee je de hoeveelheid water en schoonmaakmiddel tot een minimum herleidt, voor maximaal effect.

Op termijn bespaar je enorm veel op energie, water en schoonmaakmiddelen, omdat een vaatwasser precies weet hoeveel water en afwasmiddel hij nodig heeft. Bovendien hoef je - in tegenstelling tot een handwas - de kraan niet ellenlang laten lopen tot de gewenste temperatuur bereikt is.
Nadien afspoelen is al helemaal niet nodig, de afwasmachine heeft die taak volledig overgenomen.

Onderzoek heeft aangewezen dat een afwasmachine met A-label, los van de initiële aankoopprijs, doorgaans 5% goedkoper is op jaarbasis wat de gecombineerde kostprijs van water, energie en wasmiddel betreft. Daarbij is wel uitgegaan van het gegeven dat er 7 keer per week een handwas wordt gedaan, tegenover 4 wekelijkse machineafwassen. Dat vertaalt zich ook in het waterverbruik. Verschillende studies hebben in het verleden al bewezen dat een vaatwas verhoudingsgewijs minder water verbruikt dan een handwas.

Tel maar uit: moderne vaatwassers zijn tevreden met 10 tot 15 liter water terwijl dezelfde hoeveelheid (hand)afwas 42 tot wel 103 (!) liter water vergt, afhankelijk van de studie.

Vanzelfsprekend is een vaatwasser het efficiëntst wanneer hij volledig gevuld is met vuile vaat. Laat hem dus niet draaien voor slechts drie borden en een beetje bestek. Controleer ook zeker of de vaatwasser een hotfill aansluiting heeft, waardoor hij rechtstreeks op de warme kraan is aangesloten en de energie nog efficiënter gebruikt.

In volgend filmpje tonen we hoe u de resultaten van uw vaatwasser nog kan verbeteren :

Reacties