Multimedia : Patentoorlog

Multimedia : Patentoorlog

In Amerika is enkele weken geleden het grootste technologieproces uit de geschiedenis van start gegaan tussen Apple en Samsung. Hier leest u waar het juist over gaat!

De inzet is groot, maar in elk geval lijkt dit proces aan te tonen dat het voor nieuwe en dus financieel minder sterke spelers in de toekomst steeds moeilijker zal worden om technologische innovaties te kunnen lanceren.
De grote technologiefabrikanten zoals Apple en Samsung, maar ook bijvoorbeeld Google, Microsoft of Nokia zorgen er sinds een tiental jaar voor dat werkelijk elke kleine of grote innovatie wordt geregistreerd via een zogenaamd patent, waardoor andere spelers dit niet kunnen overnemen tenzij ze er een bijdrage voor betalen.
Dit zorgt ervoor dat Microsoft in 2012 ongeveer 300 miljoen euro zal verdienen aan de verkoop van Android toestellen, terwijl het zelf probeert om met zijn Windows Phone toestellen marktaandeel af te snoepen van Android. Om dezelfde reden heeft Google onlangs Motorola overgenomen. Hoewel het bedrijf nauwelijks nog gsm toestellen verkoopt bezit het wel een aantal patenten. Niet dat Google deze patenten zelf zal gebruiken in zijn Android besturingssysteem, maar hiermee vermijden ze wel dat deze patenten ooit door een andere speler zouden kunnen worden gebruikt.
Ook in het huidige proces tussen Apple en Samsung gaat het, naast het design van de Samsung toestellen dat gebaseerd zou zijn op het design van Apples iPhone en iPad, ook om kleine functies, zoals bijvoorbeeld het inzoomen van een foto of een webpagina door middel van je vingers.
Kleinere spelers hebben enerzijds niet de middelen om bijdrages te leveren voor deze patenten, maar hebben ook zelf niet de middelen om elke innovatie te laten registreren. Daarvoor is er namelijk eerst volledig onderzoek nodig door een "patentbureau" of de uitvinding al dan niet al bestaat vooraleer het gepatenteerd kan worden.
Waar het vijf jaar geleden nog relatief eenvoudig was voor Google om zijn Android besturingssysteem op korte termijn groter te worden als Apples iOS besturingssysteem zal dit voor eventuele nieuwe besturingssystemen dus steeds moeilijker worden.

Reacties