Multimedia : Het digitale huis is geen fictie meer!

Multimedia : Het digitale huis is geen fictie meer!

Je recepten raadplegen op internet vanuit je keuken. Documenten printen ongeacht waar je je bevindt in huis, zonder met kabels te moeten prutsen. Waken over de veilige nachtrust van je baby zonder uit je zetel te moeten komen. Naar je favoriete muziek luisteren, in welke kamer van je huis je je ook bevindt. Je foto's tonen op je tv-scherm... De technologie verandert ons huis in een mininetwerk! Expert legt uit.

Het kloppende hart van je privénetwerk: je router

Het is op je router dat je internetverbinding aankomt, maar het is ook je router die de informatie door heel je huis stuurt. Je moet er dus alles op kunnen aansluiten: je draadloze toestellen en je eventuele ethernetkabels. Ook al zijn alle routers/WiFi-modems uitgerust met de nodige middelen om je verbinding te beveiligen, hun bereik is niet altijd hetzelfde. Sommige beschikken over een functie die het draadloze signaal vergroot tot 300 meter, andere zijn dan weer uitgerust om de WiFi te boosten in grote gebouwen, om verbindingsproblemen te vermijden wanneer de muren te dik zijn of het signaal verschillende verdiepingen moet doorkruisen.

Wat is QuadBand?

Met dit type router geniet je van een internetverbinding op twee verschillende frequentiebanden die tegelijkertijd werken. Je gebruikt een band voor het gewone verkeer (lezen van e-mails, surfen op internet) en de andere voor intensief verkeer (onlinespelletjes, video’s streamen) zonder enige wachttijd. Ideaal ook voor plaatsen die gevoelig zijn voor storing door interferentie, zoals van andere draadloze netwerken, wat vaak het geval is in appartementsgebouwen.

De multimedialezer

Je kunt ervoor kiezen om je computers te gebruiken als opslageenheden. Een veel handigere oplossing is echter alle gemeenschappelijke multimediagegevens te bewaren op een specifieke externe schijf: documenten, muziek, video’s, foto’s, ... De externe schijf wordt verbonden met je privénetwerk via de router. Met een opslagcapaciteit tot 1 terabyte per schijf kan je wel even voort. Het is natuurlijk altijd mogelijk om een opslagunit met twee schijven te voorzien, om je opslagcapaciteit nog te vergroten of om een back-up te maken.

Wist je dat?

1 terabyte (of 1.000 gigabyte) stemt ongeveer overeen met :

  • 300 uur videobeelden
  • 3,6 miljoen digitale foto’s in normale resolutie
  • 1.000 exemplaren van de Encyclopedia Britannica

De revolutie van de Smart TV

Onze telefoons waren al slim, nu is het de beurt aan onze tv’s. Ze zijn met het internet verbonden via een ethernetkabel of een WiFi-verbinding. Net zoals op je smartphone beschik je vanaf nu over een hele rits geoptimaliseerde applicaties op groot scherm: tekstinhoud uiteraard, maar ook videobeelden via YouTube of Daily Motion, toegang tot de bestanden van je thuisnetwerk, foto’s, televisieprogramma’s of video’s op bestelling, muziek, videospelletjes, ... Beeld je maar eens in dat je met het hele gezin Angry Birds kan spelen op je tv-scherm! Je kunt ook een USB-stick of een ander middel voor externe opslag aansluiten. En natuurlijk heb je ook toegang tot de sociale netwerken. Kortom en echte digitale hub.

Een IP-camera in de babykamer

Dit is een camera die verbonden is met het internet en je toelaat om een welbepaalde plek in het oog te houden, ongeacht waar je je bevindt. Zo kan je je baby in het oog houden, terwijl je rustig een koffie drinkt in de keuken. Of je kunt van op ongeacht welke pc ter wereld, zolang hij maar met het internet verbonden is, eenvoudigweg je huis surveilleren. Erg handig, want in tegenstelling tot een webcam, moet je pc niet ingeschakeld zijn opdat het systeem zou werken.

Printserver

Er is niets zo vervelend als van de ene kamer naar de andere te moeten verhuizen, om je pc op de printer aan te sluiten wanneer je iets moet afdrukken. Of je moet verschillende printers in huis halen, zodat iedereen ongestoord kan printen zonder een andere werkpost te storen... Een autonome printserver, die verbonden is met je thuisnetwerk, lost dit probleem in een oogwenk op.

Reacties