Intelligent wassen en drogen!

Intelligent wassen en drogen!

Het is je zeker al opgevallen: nutsfacturen (water, elektriciteit) hebben de slechte gewoonte steeds te stijgen. Met enkele slimme trucjes en een beetje toewijding is het echter makkelijk om je verbruik terug te dringen.

Intelligente wasmachines: automatische wasmiddeldosering en waterbeheer

We zijn altijd bang dat de was niet proper genoeg zal zijn en daarom doen we net dat extraatje meer wasmiddel in de doseerbol. En dat is jammer, want deze extra hoeveelheid product zorgt ervoor dat er langer moet worden gespoeld. En wie langer spoelen zegt, zegt ook een hoger waterverbruik.

Talrijke fabrikanten stellen nu dan ook wasmachines voor die automatisch de vereiste hoeveelheid wasmiddel doseren. Over het algemeen zijn deze machines uitgerust met een reservoir voor vloeibaar wasmiddel dat het product doseert in functie van vier parameters: de vooraf gespecificeerde hardheid van het water, het soort wasmiddel, het soort wasprogramma dat de gebruiker selecteerde en de hoeveelheid was die de machine detecteert. Deze systemen laten toe om tot 7.062 liter water en tot 30 à 50% wasmiddel te besparen op jaarbasis!

Dankzij het elektronisch beheer van de programma’s is de wasmachine ook in staat om elke wascyclus automatisch aan te passen aan de lading was en aan de mate waarin de kleding bevuild is. Ze past in real time het waterverbruik, de duur en de temperatuur van de wasbeurt aan. Nadat je je programma hebt gekozen, doet je intelligente wasmachine de rest: berekening van de beste verhouding hoeveelheid water/hoeveelheid was, aantal spoelbeurten, zwiersnelheid, ...

Zo verkrijg je een optimale wasbeurt met een minimaal verbruik van water en elektriciteit.

Slimme drogers

Een droogkast is een echte energieverslinder en verbruikt 2 tot 3 keer meer dan je wasmachine, of ongeveer 15% van het elektriciteitsverbruik van een gezin, verwarming niet meegerekend.

Laat je was dus zo vaak mogelijk buiten drogen of in een goed geventileerde ruimte. Hang hem niet over de verwarmingselementen. Zo ontstaat er condensatie en verlaag je de doeltreffendheid van de radiatoren. Als je toch je droogkast wil gebruiken, laat de was dan zwieren op minstens 1.200 toeren, om zo de werkingsduur van de droogkast te beperken.

Als u zelf ook nog tips heeft om energie te besparen, deel deze gerust op onze Facebook pagina!

Reacties