Electro : Hoe vaak moet ik mijn koffiezetapparaat reinigen/ontkalken?

Electro : Hoe vaak moet ik mijn koffiezetapparaat reinigen/ontkalken?

Iedereen die koffie drinkt, wil uiteraard keer op keer koffie die lekker van smaak is. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om het apparaat regelmatig van binnen te reinigen en te ontkalken. Op de vraag hoe en hoe vaak geven we hieronder graag uitleg.

Koffiezetapparaat


Een koffiezetapparaat moet minimaal een keer per maand worden gereinigd. Dit doet u door middel van azijn met water te mengen in de koffiepot. U doet één derde azijn en twee derde water in de koffiepot. Vervolgens laat u het gemengde water doorlopen en spoelt u de koffiepot om met warm helder water. Als laatste laat u het apparaat drie keer doorlopen met schoon helder water.

Ook is het goed op uw koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken, hiermee bespaart u op het stroomverbruik en tegelijkertijd verlengt u de levensduur van uw koffiezetapparaat. Het beste is om de koffiepot vol te gieten met schoon water met ongeveer 150 ml citroensap of azijn. Plaats een koffiefilter in de machine en laat het water voor de helft doorlopen. Na een klein uur laat u de andere helft doorlopen. Vervolgens verwijdert u de filter en laat u het apparaat minimaal drie keer doorlopen met schoon water om de smaak van het citroensap of de azijn volledig weg te spoelen en eventuele nog aanwezige kalkresten te verwijderen.


Senseo, espresso apparaten

Het is bij een Senseo apparaat belangrijk dat deze regelmatig wordt schoongemaakt. Dit omdat er anders verstoppingen ontstaan. Om te beginnen haalt u de padhouder, lekbak, rooster en de tuit van de machine af. Was deze onderdelen vervolgens met afwasmiddel of in de vaatwasser. De rest van het apparaat kunt u afnemen met een doekje en een beetje allesreiniger.

Het ontkalken van een Senseoapparaat kan heel snel en simpel. Gebruik bij voorkeur alleen ontkalkers op basis van citroenzuur. U vult het waterreservoir met water en het ontkalkingmiddel. Vervolgens drukt u gelijktijdig beide knoppen in aan de voorkant van het apparaat (die voor 1 en 2 koppen). Hierdoor loopt het gemengde water door het apparaat heen. Vervolgens doet u dit nog twee keer, alleen nu zonder ontkalkingmiddel maar met schoon helder water. Al naar gelang kunt u deze stap herhalen.
Ook het gebruik van ontkalk water zal uw toestel langer doen meegaan en uw koffie beter doen smaken.


Espresso machine


Het dagelijkse onderhoud van een Espresso apparaat bestaat uit het voorzien van schoon water, schoonmaken van het stoompijpje en regelmatig het apparaat door te spoelen. De meeste espresso apparaten geven zelf via het display aan wanneer het apparaat gereinigd moet worden. Hiervoor is een reinigingstablet of een reinigingsmiddel nodig. Bij sommige luxe uitvoeringen reinigt het apparaat zich automatisch. Als laatste moet ook de filter af en toe vervangen worden. Dit is afhankelijk hoe vaak de machine gebruikt wordt. De filter zorgt ervoor dat het water gezuiverd wordt van chloor e.d. voor de meest pure espresso.

Hoe vaak u moet ontkalken hangt af van de hardheid van het water. Uitgaande van de gemiddelde waterhardheid in de grote steden van België en de techniek/materiaalkeuze van uw machine zijn de richtlijnen als volgt:

Eens per maand : De machine heeft een aluminium boiler
Eens per twee maanden : De machine heeft een aluminium thermoblok
Eens per kwartaal : De machine heeft een messing/bronzen boiler
Eens per half jaar : De machine heeft een thermoblok met koperen leiding/ messing thermoblok


Bij sommige modellen kunt u de hardheid van het water instellen. Sommige luxe modellen regelen het ontkalken automatisch. U kunt het apparaat ontkalken door middel van ontkalkingstabletten. Het is bij sommige merken alleen mogelijk om de machine te reinigen met de tabletten van het desbetreffende merk.Bij een espresso machine is het erg belangrijk dat u in geen geval gebruik maakt van azijn als ontkalkingsmiddel.


Zo ontkalk ik mijn Senseo :

Reacties