TV : Evolutie van de televisie

TV : Evolutie van de televisie

Het grootste scherm in uw woning heeft de afgelopen twee jaar een enorme technologische bloei meegemaakt, waardoor het een uitstekend moment is om de aankoop van een nieuw toestel te overwegen. Maar wat is er zoal veranderd en wat komt er nog op ons af?

Enorme schermen aan een betaalbare prijs, internetaansluitingen rechtstreeks op het tv-toestel, bloedmooie kleuren dankzij OLED-verlichting: televisiefabrikanten doen hun uiterste best om de kijkervaring van het grootste scherm in huis nog beter te maken. Na de HD-revolutie van enkele jaren geleden leek het dat we de top ondertussen wel hadden bereikt, maar niets is minder waar gebleken. Sterker nog: het aantal technologische innovaties die fabrikanten in hun nieuwe toestellen inbouwen is nog nooit zo snel gegroeid als de afgelopen twee jaar, en die vernieuwingen worden ook steeds betaalbaarder.

Heel wat technologische innovaties die enkele jaren geleden nog uitsluitend weggelegd waren voor de topmodellen, zijn ondertussen bovendien standaard geworden. Neem bijvoorbeeld LED-achterverlichting: in plaats van een soort kleine tl-buizen die traditioneel achter het scherm werden gemonteerd, worden moderne televisietoestellen verlicht met honderden kleurrijke en energiezuinige Light Emitting Diodes. Waardoor u twee vliegen in één klap slaat: de kleuren die u op het scherm ziet worden exponentieel warmer en zuiverder omdat de lampjes hun licht in eender welke kleuren kunnen doen schijnen, en dankzij hun lage energiebehoefte spaart u met een LED-televisietoestel zo’n dertig procent van uw jaarverbruik uit.

En dan is er 3D. Televisie in drie dimensies maakte niet zo’n goede beurt in de media de afgelopen jaren, maar de technologie is er om te blijven, en de hoeveelheid Blu-Rayfilms en televisieprogramma’s die u in 3D kunt bekijken groeit stevig. Het blijft een ervaring die u alleen wilt reserveren voor speciale gelegenheden, maar de meeste moderne televisietoestellen die vandaag worden verkocht beschikken standaard over drie dimensies.

Enorme schermen

Hoge definitie, LED en 3D zijn technologieën die u al aantreft in toestellen met een winkelprijs ten zuiden van 1.000 euro. Maar als u één luttele prijsklasse hoger kijkt, komt u de echte vernieuwingen tegen. Een recente doorbraak is het feit dat televisietoestellen met grotere schermen aan een betaalbare prijs op de markt komen. Neem bijvoorbeeld de Aquos LC-60LE635E van Sharp: een televisietoestel dat alle moderne voorzieningen heeft (LED-backlighting, internetaansluiting via WiFi, Smart TV, enzovoort - alleen geen 3D), maar vooral opvalt door zijn uit de kluiten gewassen scherm en zijn scherpe prijs: u krijgt een schermdiagonaal van 60 inch of 152 centimeter voor een winkelprijs van € 1.599. Een ander voorbeeld is de KDL55EX720 van Sony: een scherm van 55 inch of 140 centimeter, LED-achterverlichting, internetaansluiting, Smart TV en 3D, en toch een prijs van € 1.499. De toestellen in kwestie zijn voorlopig nog uitzonderingen, maar er is een duidelijke trend om toestellen met grotere schermen aan een prijs tussen € 1.000 en € 2.000 op de markt te brengen.

Smart TV

En dan is er de bredere doorbraak van Smart TV. Fabrikanten rusten hun toestellen ondertussen al enkele jaren uit met een internetconnectie, en er beginnen meer en meer apps voor televisietoestellen op te duiken, waarmee u de functie van uw tv-toestel volledig naar uw hand kunt zetten. Een smartphone in het groot, zeg maar.

Toekomst

Tel al die recente ontwikkelingen bij elkaar op, en u hebt voor de prijs die u enkele jaren geleden neerlegde voor uw huidige televisietoestel een state-of-the-art tv, die mee is met alle moderne ontwikkelingen en - zie Smart TV en de software-industrie die zich volop daarrond aan het ontwikkelen is - nog onvermoede mogelijkheden bevat voor de toekomst. In ieder geval zal u op een kleurrijker, groter en kwaliteitsvoller scherm naar de grote sportevenementen van deze zomer kunnen kijken of af en toe een film kunnen bekijken in opperste home cinema-omstandigheden.

En voor een iets verdere toekomst staan er nog een paar ontwikkelingen op stapel. Eén ervan zijn OLED-schermen: de lancering van de eerste tv-toestellen met die Organic Light Emitting Diode-technologie wordt op dit moment voorbereid, en met name Samsung en LG willen deze zomer de eerste exemplaren al in de winkels hebben staan. Een OLED-scherm geeft een veel betere beeldkwaliteit dan de tv-toestellen die we nu kennen, met een hoger contrast, scherper beeld en diepere kleuren. Bovendien zitten de lichtgevende deeltjes in het scherm zelf, waardoor er geen achterverlichting meer nodig is. Dat spaart opnieuw heel wat energie uit, en zorgt ervoor dat toekomstige tv-schermen platter en platter kunnen worden.

Op industriebeurzen als IFA in Berlijn en Consumer Electronics Show in Las Vegas stond bovendien de volgende stap al tentoon. Sony en Toshiba toonden al 3D-schermen die u zonder bril kunt bekijken, en er was ook grote aandacht voor 4K-televisies. Die toestellen, waarvan prototypes werden getoond van onder meer LG, Sony en Panasonic, hebben dezelfde beeldscherpte als die van een digitaal bioscoopscherm. En om nog verder in de toekomst te kijken: ook 8K komt eraan. Sharp pronkt al eventjes met het prototype van een televisietoestel dat 16 keer de beeldresolutie van een huidige Full HD-televisie laat zien. Maar nu zitten we écht ver in de toekomst: de eerste toestellen van dit slag zullen volgens de fabrikant pas in 2020 en later in de winkelrekken staan.

Om maar te zeggen: de ontwikkeling van consumententechnologie staat nooit stil, en dat geldt uiteraard ook voor het belangrijkste entertainmenttoestel in huis. Maar met LED-achterverlichting, Smart TV en eventueel 3D haalt u alvast een tv-toestel in huis dat klaar is voor de nabije toekomst.

Reacties