Electro : Espresso vs. Nespresso

Electro : Espresso vs. Nespresso

Een klassieke espressomachine of een moderne Nespresso: welke van de twee maakt de beste koffie? Het wordt geen duel waar slechts één keuze als winnaar uitkomt: beide varianten hebben hun eigen kwaliteiten. Maar hier zijn drie elementen die uw Expert aanhaalt die u kunnen helpen in uw keuze.

Capsules en hun gebruiksgemak

De Nespresso werd razend populair door de George Clooneyspotjes, waarin vooral de door Nestlé ontwikkelde capsules de grote ster waren. Het is vooral een keuze tussen puur gebruiksgemak of je inleven in een eeuwenoude koffietraditie.
Met een Nespresso krijgt u een espresso-achtige koffiesmaak vanuit een ervaring die te vergelijken is met die van de Senseo: capsule erin, instellen, en uw koffie wordt bereid terwijl u wacht.

Als u echter helemaal in de weer wilt zijn met uw espressomachine, en koffie wilt maken als een vakman, dan opteert u best voor een klassieke espressomachine. Die garandeert namelijk dat u constant in de weer bent met het malen, het aanstampen van de koffie, het timen van het doorloopproces, en ook - niet onbelangrijk - het onderhouden van de machine, dat iets meer werk oplevert dan bij een Nespresso.

Verschillen in druk

Nespressomachines hebben een druksysteem dat 19 bar druk op het brouwsel zet. Dat is een stuk krachtiger dan bij de traditionele espressomachines, waar een ideale druk van 9 bar geldt en de toestellen tot maximum 15 bar gaan.

Die hogere druk bij een Nespressomachine zorgt ook voor een veel intensere koffiesmaak: een Nespresso hoeft ook zich niet noodzakelijk te houden aan de regels van de kunst van het espressomaken, en kan nog een eindje verder gaan in de smaakintensiteit.

Grote verschillen in kostprijs

Door de band zijn Nespressomachines goedkoper dan klassieke espresso’s. Beide varianten hebben modellen wier prijs in de honderden euro’s kan oplopen, maar een gemiddelde Nespresso gaat tot 200 euro (met uitschieters tot 500 euro), terwijl een klassieke espresso richting 700 euro kan gaan.

Vanzelfsprekend is er een zekere correlatie tussen de prijs en de kwaliteit van de koffie die ze afleveren, maar ook het aantal functies loopt hoger op bij een toestel uit de hogere prijsklassen.
Bij klassieke espressomachines gaat het ook om het gevoel van vakmanschap dat ze leveren: een beter toestel garandeert ook dat u als een waarachtige barrista aan de slag kunt gaan. Als er een merk is waarover u tevreden bent, vindt u ongetwijfeld zowel een Nespresso- als een espressomachine in hun assortiment: merken als De’Longhi en Krups hebben beide varianten.

Versheid van de koffie

Ook in de versheid van de verwerkte koffie zit weer het verschil tussen het vakmanschap van een espressomaker en het gemak van een Nespressomachine.

Klassieke espresso’s zijn op hun best als de gemalen koffie die erin wordt verwerkt zo vers mogelijk is: niets is beter dan de ervaring van een koffie die bij wijze van spreken rechtstreeks uit de branderij komt. Hoe ouder de koffiebonen of de voorgemalen koffie, hoe minder authentiek de smaak zal zijn.

Bij een Nespresso kunt u niet streven naar dat opperste koffiegeluk, maar hebt u wel een constante versheid: dankzij de aluminiumverpakking van de pads blijft de koffie die erin wordt bewaard heel goed vers.

Reacties