Energielabel stofzuigers

Energielabel stofzuigers vanaf september 2014

Vanaf september kom je meer te weten over het energieverbruik van je nieuwe stofzuiger.
Op 1 september is het energielabel voor stofzuigers verplicht, net zoals voor tv's of koelkasten.
Welke informatie vind je terug op dit label en hoe kies je de juiste stofzuiger?

Energieklasse

Elk label zal vanaf september aangeven in welke energieklasse je stofzuiger zich situeert. Kies een toestel uit klasses A tot G, waarbij A de meest efficiënte energieklasse is. Met een energiezuinige stofzuiger uit klasse A ben je zeker van een optimaal verbruik.

Jaarlijks verbruik

Een gemiddeld verbruik van een stofzuiger is ongeveer 78 kWh per jaar. Dankzij het nieuwe label kan je het verbruik per toestel vergelijken.

Geluid

Let ook op het aantal decibels dat je stofzuiger produceert tijdens het schoonmaken. Op het label zal je het geluid terugvinden in dB. Een gemiddeld toestel heeft een geluidsniveau van 75 dB. Er bestaan echter al stille toestellen die minder dan 70 dB produceren!

Werking zuigkracht

Op het nieuwe label zal je ook de werking van de zuigkracht terugvinden: zowel op tapijt als op harde vloeren. Deze informatie is praktisch als je een toestel zoekt dat efficiënt moet schoonmaken op een bepaalde ondergrond. Beide werkingen zijn onderverdeeld in klasses: opnieuw van A tot G.

Kies een toestel uit klasse A voor de werking van de zuigkracht op harde vloeren als je vooral harde vloeren gaat schoonmaken. Kijk na of het toestel ook een extra borsteltje heeft voor bijvoorbeeld parketvloeren.

Als je vooral tapijten hebt, kies dan voor een A-klasse toestel in de categorie werking zuigkracht op tapijt.

Stofuitstoot

Deze informatie is belangrijk voor mensen met allergiëen. De stofuitstoot van de stofzuiger wordt ook onderverdeeld in klasses A tot G. Sommige stofzuigers beschikken over een HEPA-filter, dit zijn apparaten die de lucht zuiveren die wordt opgezogen. Zo blijft de kwaliteit van de lucht die weer uitgestoten wordt door je toestel optimaal. Ook hier geldt opnieuw: kies een toestel uit klasse A voor de minste stofuitstoot!

Tips van jouw Expert:

- kijk ook naar het vermogen van de motor

- heeft de stofzuiger een zak of een reservoir?

- welke luchtstroomtechnologie is aanwezig?

Reacties