Multimedia : Alles over de tablet!

Multimedia : Alles over de tablet!

Binnenkort begint de school opnieuw! Voor de hippe studenten onder ons is een tablet de perfecte tool om het schooljaar goed door te komen. Maar waarom zou je opteren voor een tablet en hoe is dit mooi stukje technologie geëvolueerd de laatste 2 jaar? Expert legt het uit!

Het ging hard met de tablet. Nauwelijks twee jaar na zijn introductie zien we al meer en meer gebruikers ermee rondlopen, en tegen 2014 zou de verkoop van tablets die van pc’s al overtreffen. Hoe kwam dat zo snel?

Toen de tabletrage begin 2010 begon, waren ze vooral een speeltje, bedoeld voor ‘early adopters’: mensen met een beetje verstand van technologie, die vooral een tablet moesten hebben om zich mee te amuseren. Er konden filmpjes mee worden bekeken, ze konden er hun e-mails op checken en ermee over het internet surfen, en dat kon allemaal vanop iedere denkbare plaats - liefst thuis, languit op de bank.

Maar al snel begonnen de toestellen zich verdienstelijk te maken voor meer en meer toepassingen. Er ontstond een florerende app-industrie, die al was opengebloeid met het succes van de smartphone maar nu een extra duw kreeg dankzij de iets grotere schermen. Google had zijn tijd nodig om het Android-besturingssysteem op punt te krijgen voor tablets, maar dat kwam relatief snel na de grote tablet-opmars met versies Gingerbread en Ice Cream Sandwich, die momenteel op de meeste nieuwe Androidtablets staan geïnstalleerd.

En het publiek groeide sneller dan verwacht. Tegen eind 2014, rekenen marktstudiebureaus voor, zullen er zelfs al meer tablets dan pc’s worden verkocht.

Lezen

Een verhouding die eigenlijk alles zegt. Want stilaan kan u met een tablet alles wat een doorsnee gebruiker met een pc kan.
Het internet? Staat helemaal voor u open via de ingebouwde internetbrowser en het e-mailprogramma.
Video, muziek en foto’s? Jazeker, en de meeste toestellen hebben een ingebouwde camera waarmee u zelfs nieuwe beelden kunt toevoegen.
U speelt games op het ding, houdt een agenda bij, en leest er uw krant op.

Zeker het leesvoer dat u tot uw beschikking krijgt op een tablet is de afgelopen twee jaar onwaarschijnlijk gegroeid. Alle Belgische kranten hebben een tabletversie, en de meeste tijdschriften in ons land ook. Uw maandelijkse papierslag krimpt zienderogen als u een tablet in huis haalt. Bovendien werd de tablet ineens een veelgebruikte e-boekenlezer, compleet met virtuele winkel.

PC-vervanger?

Ook de plaats waar tablets worden gebruikt is stilaan veranderd. Het veranderde van een high-tech-speeltje dat thuis op keukenaanrechten en salontafels lag rond te slingeren naar een digitaal maatje dat mensen constant bij zich hebben wanneer ze buitenshuis zijn.

Stilaan groeit de tablet dan ook uit zijn rol als ondersteunend digitaal medium, en wordt hij een volwaardige vervanger voor de pc. Die laatste blijft nog wel eventjes in de buurt, voor zwaardere toepassingen als het spelen van hardcoregames of het uitvoeren van gespecialiseerde software.

Maar zelfs voor eenvoudige bureautoepassingen - dé reden waarom meer dan vijftig procent van alle pc’s wereldwijd worden verkocht - beginnen tablets hun mannetje te staan. Androidgebruikers hebben bijvoorbeeld Androffice, een pakketje met een tekstverwerker, een rekenprogramma en een toepassing waarmee ze presentaties kunnen maken, en met de groei van ‘cloud’-toepassingen als Google Docs wordt ook de afhankelijkheid van die ‘vaste’ toepassingen minder en minder groot.

En we zitten nog maar aan het begin: de volgende jaren wordt ook de pure technische kracht van de tablet groter en groter, en zal ook het aantal toepassingen nog groeien. Kortom: hij is klaar om uw centrale computer te worden.

Reacties