Welke soorten opslag zijn er voor camcorders?

Welke soorten opslag zijn er voor camcorders?

U kunt beelden met een camcorder gemaakt, op verschillende manieren opslaan. Dit is afhankelijk van het type camcorder waarmee u filmt. Hieronder een kort overzicht van de verschillende opslagmogelijkheden.

Mini DV (tape)
Het opnemen op tape zorgt ervoor dat video en geluid in hun originele vorm worden opgeslagen. Hierdoor kan u in zeer hoge kwaliteit opnemen en bewerken.

DVD
U kunt beelden direct opnemen op DVD en deze vervolgens afspelen op uw televisie of computer door het Dvd-schijfje in de Dvd-speler te plaatsen.

Harde Schijf
Filmen zonder tapes of schijfjes kan ook. Dan spreekt men van het intern geheugen of de harde schijf van de camcorder. Het is verstandig niet te zuinig te zijn op de capaciteit van de harde schijf. In tegenstelling tot losse schijfjes kan je een harde schijf niet vlug even wisselen als deze vol is. Afhankelijk van de capaciteit en de instellingen die u kiest tijdens het opnemen kunt u bij sommige camcorders tot wel 60 uur opnemen.

Geheugenkaart
Daarnaast is het mogelijk beelden op te slaan op een kleine geheugenkaart in uw camcorder, dit zorgt voor compacte camcorders die gemakkelijk mee te nemen zijn. Er bestaan verschillende soorten geheugenkaartjes, afhankelijk van uw gekochte toestel.

Het kan voorkomen dat camcorders die de data wegschrijven naar bijvoorbeeld Mini-DV of harde schijf, ook overweg kunnen met geheugenkaarten. Dit is voornamelijk bedoeld voor de fotofunctie van de camcorders. De foto’s worden dan weggeschreven naar het geheugenkaartje terwijl de video’s op de Mini-DV of harde schijf geplaatst worden.


Al deze opslagmedia zijn verkrijgbaar in standard definition en high defintion modellen:

Wat is het verschil?


Standard Definition
De bekende televisieformaten, met de drie wereldstandaarden NTSC/PAL/SECAM, zoals we deze kennen van voor de opkomst van HD. De resolutie van PAL (het Europese formaat) is 720x576.

HDV-camcorder (High Definition Video)
Videobeelden in hoge kwaliteit opnemen en deze afspelen op uw HD televisie of Blu-Ray speler? De keuze bestaat uit camcorders die opnemen in volgende formaten : HDV of AVCHD (Advanced Video Codec High Definition ). Deze laatste codec maakt gebruik van MPEG4 en is dus efficiënter in de opslag dan het standaard HDV signaal. Het voordeel van de AVCHD standaard is dat er HD materiaal van de camcorder op een standaard DVD kan worden weggeschreven. Zo kan u deze laten spelen op een Blu-Ray speler, zonder dat u de dure Blu-Ray schijfjes moet aankopen.

Reacties