Welke soort kookplaat kies ik?

Welke soort kookplaat kies ik?

Koken, dat is altijd een beetje kiezen, ook in de manier waarop je het eten klaarmaakt. Er zijn verschillende types kookplaten en de kunst bestaat erin de techniek te kiezen die het best bij u past. Expert helpt u alvast en zet de verschillende technologiën op een rijtje.

Keramische kookplaat

Een vijftiental jaar geleden kende de keramische kookplaat haar grote doorbraak. Keramische kookplaten bestaan uit een bikkelhard oppervlak, dat wordt verwarmd door straling uit een verwarmingsspiraal die onder de plaat zit. Niet alle kookpotten en pannen zijn geschikt voor een keramische kookplaat: het is belangrijk dat ze vlak zijn en een dikke bodem hebben. Het belangrijkste voordeel van een keramische kookplaat is de regelbaarheid: de spiraal onderaan is programmeerbaar, waardoor de betere varianten van de keramische kookplaat onder meer over automatische kookprogramma’s, een kookwekker en een kookduurbegrenzer beschikken. Ook bestaan de pitten uit verschillende kookzones, die worden aangegeven door middel van lijnen op de glasplaat bovenaan. Tegenwoordig zijn er keramische kookplaten die worden verwarmd via infraroodstraling. Een belangrijk voordeel van een keramische kookplaat is dat ze makkelijk schoon te maken is, en het is veiliger aangezien er nooit een open vuur is. Een element waarop met name gasfornuizen dan weer in het voordeel zijn, is dat een keramische kookplaat haar tijd nodig heeft om op te warmen en af te koelen.

Keramische kookplaat met sensoren

De modernste keramische kookplaten komen ook met sensoren. Die meten niet alleen de temperatuur van de kookplaat, maar ook de status van het eten in de pan of kookpot. Op basis daarvan regelt de kookplaat volledig automatisch het volledige kook- en bakproces.

Gas-op-glaskookplaat

Een mooie hybride tussen een klassieke gaskookplaat en een keramisch forbuis is de gas-op-glaskookplaat. Klassieke gaspitten zitten op een keramische plaat gemonteerd. Waardoor u gewoon op gas blijft koken, en dus alle voordelen van gaskoken blijft behouden, zoals de snelheid van opwarming en afkoeling. Alleen ligt er een keramische plaat over, die dan weer alle voordelen daarvan in zich draagt: het gemak van onderhoud, bijvoorbeeld.

Halogeenkoken

Ook bij halogeenkoken is ligt er bovenaan een keramische gasplaat, maar die wordt verwarmd door een sterke halogeenlamp. Het felle licht daarvan verwarmt de plaat sneller dan de straling van een verwarmingsspiraal in een ‘klassieke’ keramische kookplaat, waardoor de opwarmtijden korter zijn dan bij keramisch koken. Alleen koelt de plaat nog steeds langzaam af.

Inductiekookplaat

Een relatief recente ontwikkeling is de inductiekookplaat, die werkt door middel van elektromagnetische straling. Die verwarmt uitsluitend de panbodem, en zorgt er bijvoorbeeld voor dat weter sneller kookt en boter sneller smelt. Er wort ook nauwelijks warmte weggelekt, en de kookplaat zelf geeft nauwelijks hitte af. Het verwarmingsproces stopt ook automatisch nadat de pan van de kookplaat wordt verwijderd. Alleen vergt de inductiekookplaat een investering in speciale kookpotten en pannen: die moeten van een ferromagnetisch materiaal zijn voorzien, anders zijn ze niet geschikt voor een inductiekookplaat.

Reacties