Tv-toestellen hebben nu ook een energielabel

Tv-toestellen hebben nu ook een energielabel

We kennen allemaal wel het energielabel dat het energieverbruik van huishoudtoestellen weergeeft. Sinds 30 november 2011 moet dit label ook voorkomen op alle tv-toestellen die worden verkocht binnen de Europese Unie, alsook op alle reclame- en promomateriaal. Expert legt het u uit!

Energielabel

Het energielabel voor een tv wordt toegekend in functie van zijn Energie Efficiëntie Index.

Deze houdt rekening met de oppervlakte van het scherm, het vermogen onder stroom (onder bepaalde werkingsomstandigheden, waaronder dagelijkse duur) en een variabele (die Pbasic wordt genoemd) die rekening houdt met het feit of het toestel al dan niet is uitgerust met een harde schijf of meerdere ontvangers.

Energieklasse

De energieklasse van een televisietoestel wordt aangeduid aan de hand van een letter, gaande van ‘A’ tot ‘G’. ‘A’ verwijst naar de meest zuinige klasse en ‘G’ naar de echte energieverslindende toestellen. Om nog een onderscheid te maken tussen de producten die de beste resultaten leveren, zijn er drie nieuwe klassen in het leven geroepen: A+++, A++ en A+.

Het energielabel geeft ook:

- de afmeting van de schermdiagonaal (in centimeters en inches)

- of de tv al dan niet is uitgerust met een uitschakelknop

- het vermogen (in Watt)

- het jaarlijks verbruik

Wist je datje

Een televisietoestel met een 32-inch scherm (82 cm) uit 2005 heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 159 kWh. Een modern televisietoestel van energieklasse A verbruikt op zijn beurt niet meer dan 62 kWh op jaarbasis, of bijna drie keer minder. Vergelijken is dus belangrijk!

Vraag gerust meer raad aan uw expert!

Want van experts mag je méér verwachten!

Reacties