Tips voor uw Home Cinema

Tips voor uw Home Cinema

Homecinema sets zijn een blijver in de huiskamer. Maar waar let u op bij de aankoop, en hoe stelt u ze op? Een rijtje tips waarmee u probleemloos de ‘sweet spot' vindt !

Surroundsetjes leveren audio aan de luisteraar over zes kanalen: drie vooraan (links, midden en rechts), twee achteraan (eveneens links en rechts), en één baskanaal dat wordt geleverd door een subwoofer.

Het opzetten van een surroundconfiguratie is een kunst op zich, maar het komt erop neer dat alle speakers behalve de subwoofer moeten gericht zijn op één centrale plaats in de woonkamer. Op die zogeheten ‘sweet spot’, meestal de plaats waar uw favoriete luie zetel zich bevindt, krijgt u de optimale geluidskwaliteit afgeleverd, met geluiden die van links, rechts, vooraan en achteraan op u afkomen. Maar er zijn meer dingen waarop u dient te letten bij het aankopen en opstellen van uw surroundsysteem.


Afstand


Vooral op gebied van afstanden is het installeren van een surroundsetje een kunst op zich. De meeste experten hanteren de regel van vijfden en derden: een satellietspeaker in de hoek staat op de best mogelijke plaats als er een vijfde van de lengte of breedte van de kamer afstand is tussen het toestel en de achter- of naastliggende muur.

Bovendien werkt alles het beste als de luie stoel van de luisteraar op een afstand van precies een derde van de kamer ligt tussen alle speakers. Die regel geldt uiteraard niet helemaal voor de middelste speaker vooraan, die weliswaar een vijfde van de lengte van het vertrek moet verwijderd zijn van de achterste muur, maar min of meer in het midden van de breedte moet worden gepositioneerd.


Behuizing


De meeste fabrikanten van de betere speakersets bouwen hun luidsprekers in een soort vezelborden behuizing, die vervolgens wordt voorzien van een laag vernis. Ontwerpers zorgen ervoor dat de gebruikte materialen geen galm produceren, want die kan de reproductie van het geluid schaden.

Kleinere speakers worden vaak in een minder verkieslijke plastic behuizing verkocht. Wie zijn speakers in een muur wil laten inbouwen, lijdt daarmee niet per definitie kwaliteitsverlies: gespecialiseerde fabrikanten leveren speciale omhulsels voor dat soort speakers, die ervoor zorgen dat de holte in de muur geen extra galm produceert.


Grootte


Een element dat niet zo’n grote rol speelt is de omvang van de speakers. Grote, vloerstaande speakersets garanderen tot op zekere hoogte een goeie kwaliteit, maar sommige compactere setjes leveren een kwaliteit die daar zeker niet voor moet onderdoen. Wie een systeem met kleinere speakers wil, gaat best naar het monitormodel (kleinere luidsprekerboxen die op een standaard staan), maar een aantal van de allerkleinste systemen (die men satellietmodellen noemt) levert eveneens een sterke audiokwaliteit. Groter is dus niet altijd beter.


Subwoofer


Vloerstaande speakers of monitorluidsprekers beschikken meestal over een eigen woofer: de speaker die voor de bas helpt zorgen. Bij satellietspeakers wordt er voor de basgeluiden volledig een beroep gedaan op de subwoofer, wat uiteraard niet zo’n diepe basklank oplevert als wanneer hij wordt bijgestaan door een peloton van kleinere basdozen.


Keuze


Een speakersysteem is een duurzame aankoop, wat betekent dat u best een paar systemen uittest voordat u een keuze maakt. Probeer een paar dingen uit bij de verkoper. De betere winkels beschikken over een eigen ‘auditorium’, of een afgesloten ruimte waarin verschillende speakersets kunnen worden uitgeprobeerd zonder dat u wordt gestoord door omgevingsgeluiden.

Reacties