Navigatie op reis: gps of smartphone?

Navigatie op reis: gps of smartphone?

Indien je op reis gaat is de kans groot dat je een gps meeneemt. Niet alleen indien je met de auto vertrekt, maar ook ter plaatse is een gps toestel altijd handig. Hoe vind je anders dat straatje uit je toeristische gids of hoe verken je een regio met een huurauto zonder gps?

De vraag is uiteraard of je een 'klassiek' autonavigatie toestel meeneemt ofwel je smartphone gebruikt als gps.
Een auto-gps heeft als grote voordeel dat de kaarten van de Europese landen automatisch zijn opgeladen en je hiervoor dus niks extra hoeft te doen.
Echter bieden deze toestellen ter plaatse weinig toegevoegde waarde: ze kunnen moeilijk gebruikt worden tijdens een city trip omwille van de beperkte batterijduur maar ook en vooral omdat het nu eenmaal niet zo handig overkomt om met een klassiek gps-toestel door Rome of Barcelona te wandelen.
Daarvoor kunnen smartphones heel handig zijn. Elke smartphone heeft een ingebouwde gps-ontvanger en kan dus perfect gebruikt worden zowel in de auto als te voet. Let echter goed op voor je vertrekt: afhankelijk van het type smartphone kan het namelijk zijn dat je mobiel internet nodig hebt om te navigeren.
Concreet onderscheiden we hier enerzijds Nokia smartphones en anderzijds alle andere besturingssystemen (iOS (op uitzondering van de iPod, die geen gps ontvanger heeft), Android en Blackberry).

Deze laatste drie systemen bevatten elk standaard hun eigen navigatiesoftware, die echter géén voorgeïnstalleerde kaarten bevatten.
Dit wil zeggen dat het toestel op het moment van gebruik via mobiel internet de plaatselijke straten oplaadt. Zeker in het buitenland zit je hierdoor reeds na enkele minuten aan een groot verbruik van mobiel internet.

Op iOS en Android zijn er wel navigatie applicaties die zowel qua kaart als qua gebruik geen mobiel internet nodig hebben (TomTom app op iOS of Navigon op iOS of Android). Hierbij betaal je echter weer een eenmalig bedrag voor de aankoop van de app (afhankelijk van de app en de kaarten die je nodig hebt schommelt dit tussen de 40€ en 90€.
Nokia biedt qua navigatie een duidelijke toegevoegde waarde met zijn smartphones ten opzichte van de andere besturingssystemen, dit zowel met de Nokia Windows Phones als met de 'klassieke' Nokia Symbian toestellen.
Elke Nokia smartphone bezit namelijk gratis navigatiesoftware die geen mobiel data nodig heeft tijdens het gebruik en waarbij de kaarten bovendien volledig gratis zijn.
Concreet hoef je enkel via je smartphone of via je computer eenmalig de kaarten op te laden van de landen die je nodig hebt (hierbij heb je de keuze uit zo goed als alle landen ter wereld) en kun je vervolgens je gsm gebruiken als gps in de auto of tijdens je uitstap.
Aangezien deze kaarten behoorlijk zwaar zijn qua volume dien je deze uiteraard wel via een wifi verbinding te downloaden vóór je vetrek.
Nog meer vragen? Contacteer zeker uw expert vakman!

Reacties