Lifestyle : Telewerken? Ja, maar wel goed uitgerust!

Lifestyle : Telewerken? Ja, maar wel goed uitgerust!

Thuiswerken, het komt meer en meer ter sprake. Dé oplossing voor de oneindige files aan het begin en op het einde van de werkdag? Een milieuvriendelijke aanpak? Een garantie voor meer flexibiliteit in je dagelijks leven? Het biedt al deze voordelen. De toegenomen connectiviteit die de technologie van vandaag biedt, maakt deze optie nu nog meer voor de hand liggend. Hoe rust je je uit?

De basis: een internetverbinding met een hoge capaciteit

Het is je open venster op de buitenwereld. Zolang je internetverbinding snel en betrouwbaar is, en bij voorkeur onbeperkt op vlak van downloadcapaciteit. Zo heb je toegang tot je inbox en verschillende onlinetools: referentiedocumenten, woordenboeken, chat, forums, ...

Geef de voorkeur aan een laptop en aan een printer die kan scannen

Gezien telewerken ook rijmt met mobiliteit, rust je je bij voorkeur uit met een laptop. Als je immers enkele dagen thuiswerken afwisselt met enkele dagen op het kantoor, vermijd je dat je je gegevens van de ene op de andere computer moet overzetten. En als je altijd thuis werkt, ben je desalniettemin 100% mobiel. Controleer of je laptop is uitgerust met een webcam en een microfoon. Investeer in een koptelefoon met micro voor kwalitatief geluid. Rust je uit met een printer die scant (en eventueel met een fax): als je in staat bent om je documenten te digitaliseren, worden je werkstromen veel soepeler.

Twee schermen om aan productiviteit te winnen

Voorzie je computer van twee beeldschermen. Zo kan je nog makkelijker verspringen van je werkbestanden naar opzoekingen op het internet en breid je je gezichtzone uit. Hiermee kan je productiviteit stijgen tot 30%.

Een goede telecomoplossing

Wie draagbaar zegt, zegt verbinding. Je moet je dus ook uitrusten met een mobiele internettoegang. Bijvoorbeeld via een 3G-sleutel of oplossingen zoals ‘Belgacom Internet Fon’, die je toelaten draadloos te surfen wanneer je op verplaatsing bent in België of in heel de wereld. Een dergelijke verbinding is ook onmisbaar voor het geval je gewone verbinding om ongeacht welke reden uitvalt. Voeg er nog een smartphone aan toe en je connectiviteit is echt van het hoogste niveau.

Je productiviteit opdrijven met slimme apps

Je bestand is te zwaar om via je klassieke e-mailprogramma te versturen? WeTransfer, Dropbox en heel wat andere sites slaan je bestand op, zodat de bestemmeling het kan oppikken. Moet je een PDF-bestand omzetten in Word of een ander formaat? Dan komt Zamzar zeker van pas! Je moet je taken organiseren van op je Mac? Denk dan aan Things! Moet je alles onthouden? Met Evernote leg je alles vast wat je ziet, hoort, waar je van houdt, ... op één enkele plek en kan je er overal aan. Zelfs van op je smartphone…

Denk aan oplossingen om samen te werken

Telewerken moet niet betekenen dat je jezelf isoleert. Er bestaan oplossingen om bestanden te delen (Google Docs of Skydrive van Microsoft, om enkel de bekendste aan te halen), om agenda’s te delen, om onlinevideoconferenties te houden, een scherm te delen, online te telefoneren, ...

Let op je beveiliging

Terwijl op kantoor de back-ups worden verzorgd op de servers van de onderneming, is het thuis aan jou om hieraan te denken. Koop dus een lokale harde schijf. Een alternatief is een back-up online.

Reacties