Hoe kan je optimaal 3D televisie kijken?

Hoe kan je optimaal 3D televisie kijken?

Deze week geven we meer uitleg over 3D televisie. Eerst leggen we de termen uit, en tot slot geven wij u nog enkele tips mee om de ervaring compleet te maken !

3D technologie


Gebaseerd op gezichtsbedrog, er wordt een “schijnbare” diepte gecreëerd. Oorspronkelijk ging dit in z’n werk via stereoscopie. Hierbij wordt een bepaald beeld met diepte bekeken door met elk oog een afbeelding te bekijken, de 2 afbeeldingen samen wordt één stereoafbeelding genoemd. Bij de meer moderne technieken wordt er soort dubbel beeld getoond op het scherm, en wordt dit wordt apart / of elke om beurt getoond aan afzonderlijk het linker- en rechteroog.


Actieve/Passieve 3D


Er bestaan actieve en passieve 3D televisies, met daaraan verbonden passieve en actieve 3D brillen.

Actieve bril (met batterijen of oplaadbaar, dikwijs via USB) heeft 2 LCD schermpjes die om beurt ondoorzichtig worden gemaakt, het linker en rechterbeeld worden met exact dezelfde snelheid op het scherm getoond, de bril bestuurt in feite de televisie, er is sprake van een synchronisatie tussen de TV en de bril. Dit is ook de reden waarom een actieve 3D bril batterijen nodig heeft. De 3D illusie wordt dus in de bril gecreëerd. Actieve 3D brillen houden veel licht tegen, maar deze modellen laten bijna alles door waardoor de beeldkwaliteit ook een stuk beter wordt, zeker in een lichte omgeving. Deze brillen zijn dus behoorlijk gesoftificeerd en duurder dan de Passieve brillen.

Passieve bril (zonder batterijen, dus veel lichter en comfortabeler), deze werken met een polarisatie techniek, en de 3D illusie wordt gecreëerd in het scherm van de TV en elk oog ziet afzonderlijk een ander beeld. Doordat hier geen flikkeringen opgewekt worden in het scherm, zij deze ook comfortabeler voor de ogen. Wel wordt er meer licht tegengehouden dan bij een actieve bril, waardoor de kwaliteit iets minder kan zijn.


3D Content:


Je bent natuurlijk niets met een 3D televisie als je geen 3D content hebt, er wordt in beperkte mate al 3D content uitgezonden over kabel, maar voorlopig wordt het vooral nog verspreid via 3D films op Blu-ray, of 3D films die je kan opvragen op de Digibox. Om een 3D Blu-ray af te spelen, heb je wel een 3D Blu-ray speler nodig, en vanzelfsprekend een 3D TV.

Veel 3D TV’s van de nieuwere generaties beschikken ook over een optie om 2D beelden te converseren naar 3D. Hierbij beschikken de toestellen over een technologie waar bij de televisie verschillende lagen in een scène kan identificeren. Daardoor kan diepte gecreëerd worden in standaard TV-programma’s, DVD’s en games.


Ideale kijkervaring – 3 Tips van onze ExpertsGroter is beter:
hoe meer het gezichtsveld gevuld wordt, hoe beter de 3D ervaring, hoe dichter tegen het echte wereldbeeld. Onze hersenen worden namelijk in de war gebracht bij de rand van het beeld, waar 3D overgaat naar 2D.
3-5x de beeldhoogte wordt als optimaal beschouwt voor HDTV, voor 3D iets verder +/- 4m, afhankelijk van de beeldgroote. Komt al uit in 32”, goed maar niet super, 40” perfect, en 46” eigenlijk ideaal. Bij sommige van de nieuwe generatie 3D televisies kan de beelddiepte ook afgestemd worden op de persoonlijke voorkeur.

Kijkhoek is belangrijk :
Wanneer aan een TV uitzending of film diepte wordt toegevoegd moeten objecten op het scherm bewegingen in de diepte vertonen om echt over te komen bij de toeschouwer, uit het scherm springen dus. Wanneer de kijker verder uit het centrum zit, zal de 3D ervaring minder en minder spectaculair worden, en meer onnatuurlijk lijken.

Vermijd visuele afleiding:
Meubels, licht en andere objecten in de zichtlijn naar het beeld kunnen de 3D ervaring zeer negatief beïnvloeden en vermoeidheid bij de kijker opleveren, het is dus best de ruimte tussen de TV en de kijker zo open mogelijk te houden.

Deel dit artikel als het u bevalt !

Reacties