Electronica in perfecte harmonie met uw interieur

Electronica in perfecte harmonie met uw interieur

Hoe zorgt u voor deftig thuisentertainment in uw huiskamer, zonder teveel gehannes met kabels, en zonder dat het vloekt met uw interieur? Een reeks tips voor een vrouwvriendelijker multimediasysteem.

Ook als de huishoudelijke taken goed zijn verdeeld, en de man des huizes dus heel territoriaal de woonkamer voor zijn rekening neemt, hebben vrouwen het niet zo hoog op voor kabels in de woonkamer.

Of al te grote of lelijke apparatuur. Een man die een deftig thuisentertainmentsysteem wil uitbouwen in zijn huis, zit dus tussen twee vuren: hij wil optimaal entertainment maar de vrouw in huis wil niet dat haar strakke interieurconcept wordt geschonden.

Geen nood want dankzij de doorbraak van draadloze netwerktechnologie en nieuwe trends in productdesign vallen de twee gemakkelijker met elkaar te rijmen. En wij vertellen hoe!

1 - Koop mooie dingen

Fabrikanten van huiskamerelektro helpen u alvast een handje want ze brengen in toenemende mate toestellen op de markt die niet misstaan in een strak interieur. Ze weten namelijk ook dat het ‘womenomics’-aspect tegenwoordig een grote rol speelt in de keuze van de elektronica die in de huiskamer terechtkomt. Dus is het afgelopen met die lelijke zwarte of metaalkleurige brikken. Ook apparatuur van de betere, ‘audiofiele’ fabrikanten wordt tegenwoordig met oog voor esthetiek ontworpen, en erg vaak wordt er daarbij een beroep gedaan op bekende designers als Philippe Starck. Zeker bij toestellen die per definitie ‘bloot’ in de kamer opgesteld staan, moet u aan het design denken. Dat zijn met name het televisietoestel, de luidsprekers en eventueel de centrale multimediapc. Een concreet voorbeeld van deze toenemende esthetiek is de recente D9000-reeks van Samsung, HDTV's waarbij het scherm vervloeit in de standaard.


2 - Moffel dingen weg

Of: koop het juiste meubilair. Alle apparatuur waarop geen beeld of klank hoeft te worden afgespeeld, zoals versterkers, dvd-spelers, settopboxen, gameconsoles en routers, hoeft niet per definitie zichtbaar te zijn in de woonkamer. Die hele batterij aan toestellen die u verzamelt tijdens het uitbouwen van uw multimediasysteem kan eventueel nog in, achter of onder meubilair worden weggestopt. De betere entertainmentmeubels beschikken over een speciaal valdeurtje dat snelle toegang levert tot de randapparaten, en ze even snel weer uit het zicht doet verdwijnen. Bovendien houdt een goed meubel de kabelspaghetti een beetje bij elkaar: alle kabels tussen de toestellen zitten achter het deurtje, en degene die naar de geluidsboxen of het televisietoestel gaan worden samengehouden door de interne kabelgoten.


3 - Werk zo veel mogelijk draadloos

Heel wat dingen waarvoor vroeger kabels nodig waren, zijn ondertussen draadloos. Alleen beeld-, klank- en stroomkabels zijn op dit moment nog absoluut noodzakelijk, en ook daarvoor zijn er uitvindingen onderweg die ze binnenkort overbodig maken. Maar met name voor een netwerkconnectie zet u probleemloos zonder kabels op. De meeste nieuwe internetaansluitingen komen standaard met een draadloze netwerkmodem, en een toenemend aantal huiskamertoestellen heeft een draadloze antenne waarmee u hen op dat netwerk kunt aansluiten: settopboxen die video, foto’s en muziek op de tv afspelen, maar ook de nieuwste lichting Blu-Rayspelers en televisietoestellen. Apparaten communiceren ook in toenemende mate rechtstreeks met elkaar. Toegang tot draadloos internet, meestal weergegeven met ‘WiFi’, is dus zeker een specificatie waarmee u rekening moet houden als u een nieuw toestel koopt: het zorgt er meteen voor dat er minder kabels door uw woonkamer lopen.


4 - Sluit een netwerkschijf aan

Bij het entertainmentsysteem van de toekomst staan alle films, foto’s en muziekbestanden op één centrale plaats opgeslagen. Als u toch een draadloos netwerk in huis hebt, is het handig om daar een zogeheten NAS (Network-Attached Storage) op aan te sluiten. Dat is een harde schijf, of een baai van verschillende harde schijven, die al zijn inhoud deelt met het volledige computernetwerk. Uw eigen ‘server’, als u wilt. Heel wat gebruikers kiezen er, via die weg, nu al voor om al hun digitale entertainment op één enkele plaats op te slaan, in plaats van verspreid over verschillende toestellen. Het belangrijkste voordeel daarvan is dat u die centrale content ook van overal in huis kunt bereiken: niet alleen vanuit uw entertainmentsysteem in de woonkamer, maar ook van op de internetradio in de keuken of uw pc in de werkkamer.


5 - Gebruik de smartphone of tablet als afstandsbediening

Ook door een vijftal verschillende afstandsbedieningen op de koffietafel te parkeren werkt u zich niet in de gratie van vrouwlief. Maar daar valt eveneens een mouw aan te passen. Universele afstandsbedieningen, met knoppen voor het televisietoestel, de Blu-Rayspeler en de digibox, zijn alvast een goeie aankoop, want ze zorgen ervoor dat u met één kastje de bediening van verscheidene toestellen tegelijkertijd kunt regelen. Maar het kan nog vlotter als u de smartphone in uw broekzak, of de tablet die toch altijd op de koffietafel ligt rond te slingeren, als afstandsbediening gebruikt. Een toenemend aantal multimedia-apparaten en -systemen heeft een eigen downloadbare ‘app’, waarmee u de toestellen optimaal kunt bedienen. Laad uw smartphone dus ’s nachts goed op, want de kans wordt groot dat u hem tot laat in de avond zult nodig hebben.

6 - Hou zo veel mogelijk hardware uit de kamer

Een nog betere optie dan apparatuur in een huiskamermeubel wegmoffelen, is ze gewoon uit de kamer houden. Dankzij de wonderen van draadloze netwerken of ‘PowerLan ‘(een netwerk binnenshuis via de elektriciteitsbedrading) hoeft uw netwerkschijf bijvoorbeeld niet meer noodzakelijk in uw woonkamer te staan: als u uw netwerk handig uitbouwt, staat ze desnoods zelfs weggemoffeld in de garage. Maar evengoed kunt u de pc in uw werkkabinet gebruiken als centraal verdeelpunt voor al uw films, foto’s en muziekbestanden. De meeste tv’s, Blu-Rayspelers en settopboxen met draadloze internettoegang beschikken ook over de software DLNA (Digital Living Network Alliance), die het mogelijk maakt om alle inhoud van uw pc gewoon te ‘streamen’ naar het entertainmentsysteem in uw woonkamer.

7 - Verberg de kabels

Tot slot willen we nog een belangrijk misverstand uit de wereld helpen: het is niet dat er geen kabels in de woonkamer aanwezig mogen zijn, ze moeten alleen onzichtbaar blijven. Werk dus met het juiste meubilair, houd kabels zo veel mogelijk achter de meubels, en werk met kabelgoten om ze samen te houden. Met een beetje handigheid en puzzelwerk richt u de woonkamer zodanig in dat het lijkt alsof uw speakers, uw televisietoestel en uw Blu-Rayspeler niets met elkaar te maken hebben.

Reacties