Electro : Koffie is meer dan ooit in

Electro : Koffie is meer dan ooit in

“Een kopje koffie?” Niet velen onder ons kunnen weerstaan aan deze vraag. Koffie maakt deel uit van ons dagelijks leven… tot op het punt dat we soms zelfs de tijd niet meer nemen om er echt van te genieten. En als we de koffiepauze nu eens opnieuw uitvonden?

Een historische drank

Het drinken van koffie heeft een meer dan 500 jaar oude gedocumenteerde geschiedenis en maakt dus integraal deel uit van onze cultuur. Maar laten we de realiteit niet verstoppen: voor velen is koffie drinken louter een gewoonte geworden. We kunnen nauwelijks nog alle subtiliteiten van zijn aroma’s naar waarde schatten...

Het bekertje koffie uit de koffieautomaat, dat we snel binnenkappen tussen twee activiteiten door, is dan ook niet bepaald de beste vertegenwoordiger van deze goddelijke drank. Toch is het zo dat we vaak een beroep doen op koffie om ons op verschillende momenten van de dag dat duwtje in de rug te geven, om met hernieuwde energie het werk aan te vatten of met problemen om te gaan. Er bestaan echter tal van andere manieren om van koffie te genieten!

Het plezier van koffie herontdekken

De prachtige termen alleen al: espresso, cappuccino, frappuccino, ... Enkel hun muzikaliteit doet ons al watertanden en roept veeleer heerlijke ‘farniente’ onder de Zuiderse zon op, dan dikke dossiermappen en de koffiemachine naast het kopieertoestel!

Maar wat betekenen ze precies?

De espresso, meestal geconcentreerder dan een gewone koffie, is vernoemd naar de snelheid waarmee hij wordt bereid. Het warme water wordt immers onder druk snel door een samengeperste laag koffie geduwd, en sijpelt niet traag door een filter.

Hij is vaak voller van smaak en herkenbaar aan het kenmerkende schuimlaagje, dat ontstaat door de bereidingswijze.

De cappuccino wordt gemaakt van een espresso waaraan heet melkschuim wordt toegevoegd. De meeste espressomachines zijn dan ook uitgerust met een systeem om dit melkschuim te maken. Om het perfecte kopje cappuccino af te werken, voeg je nog wat cacaopoeder of chocoladeschilfers toe. Heerlijk!

De frappuccino is een recentere vinding uit de Verenigde Staten en is, zoals de naam al doet vermoeden, een soort van ‘capuccino frappé’. Er wordt ijs aan de drank toegevoegd, samen met andere aroma’s, naargelang het recept. Je drinkt hem uiteraard koud en… met een rietje!

Thuis een geslaagde cappuccino maken

Brrr, de regen geselt de ramen en de wind blaast de pannen van het dak… Het ideale weer om jezelf te verwennen met een driesterren cappuccino!

Wat je nodig hebt, is een espresso en 20 cl melk:

- Laat zeer verse melk mooi opschuimen door ze met stoom te verwarmen. De melk moet minstens verdubbelen in volume.

- Giet de espresso voorzichtig in het midden van het schuim.

- Bestrooi met cacao. (Niet te veel, want anders proef je de koffie niet meer!)

- Voeg suiker toe naar wens.

De ideale cappuccino is een derde schuim, een derde melk en een derde espresso. Het perfecte evenwicht!

Ontdek de Senseo Twist

Reacties