De juiste wasmachine kiezen

De juiste wasmachine kiezen

Het is zover, je hebt een nieuwe wasmachine nodig. Je ziet alle modellen in de toonzaal, maar je weet echt niet wat kiezen? Dan zijn hier enkele basistips van uw Expert.

De juiste omvang, een correct verbruik

De technische kenmerken, en dus de capaciteiten van de machine, zijn uiteraard bepalend:

Het laadvermogen: De capaciteit is zonder twijfel de eerste parameter die moet worden bekeken. Ze moet overeenstemmen met je behoeften: als je een te laag laadvermogen kiest, loop je het risico dat je heel wat meer ladingen moet laten draaien. Dat zorgt voor tijdverlies, maar leidt ook tot energieverspilling: machines met een hoog laadvermogen laten toe om heel wat te besparen als je veel moet wassen. Als je daarentegen een te hoge laadcapaciteit kiest in verhouding tot je behoeften, loop je het risico dat je vaak een halfgevulde machine moet aanzetten en dat is ook niet bepaald zuinig! Voor kleine hoeveelheden moet een laadcapaciteit van 5 kg volstaan. Een wasmachine heeft tegenwoordig gemiddeld een laadcapaciteit van 7 kg, wat ruim voldoende is voor een gemiddeld huishouden en zelfs voor een kroostrijk gezin.

Het aantal toeren per minuut: Het gaat hier om de zwiersnelheid. Naargelang het model kan deze variëren van 700 tot 1.200 toeren/minuut. Bij wasmachines uit het topassortiment zien we steeds vaker een snelheid van 1.500 toeren/minuut. Je moet eraan denken dat hoe hoger de toeren/minuut, hoe droger de was uit de machine komt en hoe minder droogtijd er vereist is, zonder dat de kleren te verkreukt zijn.

Water- en energieverbruik: Wanneer je investeert in een wasmachine moet je uiteraard ook rekening houden met de besparingen die je kunt doen op vlak van water en stroom. Bepaalde machines zijn nu eenmaal gulziger dan andere.

Enkele praktische tips :

Kies eerder een ‘sober’ model, dat minder stroom en water verbruikt. Vaak laten deze toestellen bovendien toe om minder wasmiddel te gebruiken. Ze kunnen een tikje duurder zijn bij de aankoop, maar de besparingen die je doet op vlak van verbruik moeten absoluut in beschouwing worden genomen. Er werd de laatste jaren op dit vlak veel vooruitgang geboekt, dankzij de ‘intelligente’ elektronica die de wasparameters aanpast tijdens de wascyclus!
Het energielabel kan nuttige informatie verschaffen:

  • Klasse A+: 10% energiebesparing ten opzichte van klasse A.
  • Klasse A++: 20% energiebesparing ten opzichte van klasse A.
  • Klasse A+++: 30% energiebesparing ten opzichte van klasse A.


Let erop dat de machine is uitgerust met een handige programmeerknop die bijvoorbeeld de hoeveelheid gebruikt water aanpast aan de lading was. Door het programma te kunnen kiezen dat exact is aangepast aan je behoeften, ben je zeker dat je een optimaal resultaat verkrijgt, terwijl je energie bespaart!

De optie uitgestelde start laat niet enkel toe om de wasmachine te laten starten terwijl je niet thuis bent, maar vooral om van het goedkopere nachttarief gebruik te maken.

AquaStop is dan weer een systeem dat de watertoevoer onderbreekt in geval van een lek of bij het overlopen van de machine. Het biedt een extra veiligheid!

Nog een interessant systeem is de automatische dosering. Je vult de doseerbakjes met product voor meerdere wasbeurten en de machine geeft exact de hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter vrij die ze nodig heeft tijdens elke wascyclus.

En dan zijn er nog alle speciale programma’s die sommige machines aanbieden, zoals ‘Hemden’, ‘Donkere kleuren’, maar ook ‘Sport’ of ‘Express’, om je het leven te vergemakkelijken!


Een droogkast: waarom?

De voordelen van een droogkast zijn evident: snelheid en comfort. Tussen was die droogt aan de vrije lucht gedurende meerdere uren, of zelfs dagen wanneer het vochtig weer is, en de snelle programma’s die alles op tien minuutjes drogen, is de keuze snel gemaakt!

Een waarom geen combi was-droogmachine? Voor wie geen plaats heeft om een tweede machine te plaatsen, hebben de fabrikanten eraan gedacht om een droogkast te integreren in de wasmachine. Het is de ideale oplossing in veel gevallen. Sommige machines zijn zelfs uitgerust met een antikreukprogramma: je wint dus heel wat plaats, tijd en comfort!

Nog meer vragen? Vraag gerust meer info aan uw Expert!

Reacties