Audio : Headphones

Audio : Headphones

Het oor wil ook wat! Naarmate er meer mobiele muziek en video worden gebruikt, zijn ook degelijke hoofd- en oortelefoons een must geworden. Maar niet iedere gelegenheid vraagt om hetzelfde soort oortjes. Expert legt het u uit!

Muziek beluisteren met een ‘round-ear’-hoofdtelefoon of ‘in-ear’-oortelefoontjes doet u in essentie op drie manieren: tijdens het sporten, onderweg, en rustig in de zetel. Dat zijn drie heel verschillende ervaringen, die ook om hun eigen technische kenmerken vragen.

Joggen en sporten: uitwasbare sportoortjes

Als u jogt of een andere sport alleen uitoefent, doet u bij voorkeur een setje ‘in-ear’-oortelefoontjes in. Fabrikanten als Philips, Sony en JVC hebben er zo talloze in hun assortiment, maar als je ze specifiek koopt om ermee te sporten grijpt u beter naar een paar speciale sportoortjes. De Sports Line-oortelefoons van Philips zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt om ook onder lastige omstandigheden in uw oor te blijven zitten, en zijn vooral waterbestendig. Dat betekent dat ze niet kapotgaan door uw zweet, en dat ze zelfs gewoon onder de kraan uitwasbaar zijn. Ook beschikken ze over verstevigde kabeltjes, en sommige modellen leveren een opgevoerd basgeluid omdat dat een boost kan opleveren voor uw loopprestaties. De SHQ 3000-sportoortjes van Philips kosten € 39,99.

Onderweg: noise-canceling

Zo’n ‘in-ear’-oortelefoons werden traditioneel ook vaak gebruikt door luisteraars die onderweg zijn, maar de laatste jaren zien we meer en meer volledige hoofdtelefoons in het straatbeeld verschijnen. Wees dus niet te beschroomd om met een ‘over-ear’-telefoon op straat te komen, zeker niet aangezien dat een paar onbetwistbare voordelen oplevert. U wordt bijvoorbeeld minder gestoord door omgevingsgeluiden, aangezien ze uw volledige oorschelp bedekken. Zeker als u een transportmodus over lange afstand neemt, zoals de trein of het vliegtuig, raden we u de aankoop van noise-canceling-hoofdtelefoons aan. Dat zijn toestellen die een soort ‘antigeluid’ produceren, waardoor alle omgevingsgeluid - ook als u geen geluid afspeelt - wordt uitgeschakeld. Vooral in vliegtuigen, met hun aanhoudende gezoem, is dat een must, zodat u rustig naar uw muziek kunt luisteren of een film kunt bekijken op uw laptop. Een uitstekend voorbeeld van zo’n noise-canceling-model is de Sennheiser HD 438, die voor € 59,99

Thuis: draadloos

Als u thuis in uw luie zetel naar muziek ligt te luisteren, spelen er weer andere krachten mee: daar wilt u eveneens een zo zuiver mogelijk geluid, zodat u ten volle van de muziek kunt genieten, maar wilt u ook weer niet worden verplicht om te dicht bij de geluidsbron te zitten. Anders kiest u hier net zo lief dezelfde hoofdtelefoon als degene die u onderweg meeneemt. Het perfecte antwoord op een sedentaire locatie is een draadloze hoofdtelefoon, zoals de Sony Wireless HS MDRRF865RK. Die heeft een bereik tot 100 meter, zodat u niet eens in dezelfde kamer als de geluidsbron hoeft te zitten, en heeft een oplaadbare batterij. Zo’n draadloze hoofdtelefoon is niet zo geschikt voor onderweg, aangezien de draadloze verbinding daar door allerlei bronnen kan worden gestoord. Maar om thuis rustig te genieten van een streepje muziek is het ideaal. De Sony Wireless HS MDRRF865RK kost € 120,10.

Reacties